engine off and TS reads 2psi

All questions about MS2/Microsquirt/Microsquirt module. See also MS2/Extra manuals

Moderators: jsmcortina, muythaibxr

engine off and TS reads 2psi

Postby mac1 » Thu Jun 14, 2012 4:16 am

got the car running good and all but I cant figure this one out.
code vers 3.2.1 on the base tune supplied by Matt Cramer for the Probe gt ZE they have in the shop.

I tried another map sensor mpx4250
D19 shows 5v on one side and 0v on the other
voltage at AD0-1 on the stim is 1.64v
with 18" of vacuum applied via a vacuum pump i get .445v

with car running I can only get ~14.5" of vacuum

tried the calibration menu and in order to get it to "0" vacuum it will also drop the kpa below my normal altitude of mid 90's
'95 Probe gt, Twincharged T66 turbo/M62 clutched blower on 15psi
mac1
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 146
Joined: Wed Nov 23, 2005 5:14 pm

Re: engine off and TS reads 2psi

Postby jsmcortina » Thu Jun 14, 2012 4:34 am

Where is the "psi" number coming from? What is the MAP sensor reading in kPa ?

MSQ and datalog.

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 27758
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: engine off and TS reads 2psi

Postby mac1 » Thu Jun 14, 2012 1:20 pm

96.6kpa at 2.4psi sitting on the stim, tried another map sensor but still.
Attachments
maap sensor.msl
(366.7 KiB) Downloaded 9 times
map tune.msq
(83.76 KiB) Downloaded 7 times
'95 Probe gt, Twincharged T66 turbo/M62 clutched blower on 15psi
mac1
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 146
Joined: Wed Nov 23, 2005 5:14 pm

Re: engine off and TS reads 2psi

Postby jsmcortina » Thu Jun 14, 2012 1:33 pm

What is your barometer reading? I'm guessing it is showing about 80kPa ?

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 27758
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: engine off and TS reads 2psi

Postby mac1 » Thu Jun 14, 2012 1:59 pm

correct baro is 80kpa. Also I checked 2 other boards and they read 94kpa with the stim.
'95 Probe gt, Twincharged T66 turbo/M62 clutched blower on 15psi
mac1
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 146
Joined: Wed Nov 23, 2005 5:14 pm

Re: engine off and TS reads 2psi

Postby jsmcortina » Thu Jun 14, 2012 2:42 pm

So how is baro 80kPa when MAP is 94kPa ? They should both be reading atmospheric pressure on the bench.

Near sea level that's approaching 100kPa. Up a mountain that could be 80kPa or less.

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 27758
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: engine off and TS reads 2psi

Postby mac1 » Thu Jun 14, 2012 2:59 pm

http://www.youtube.com/watch?v=RqsuyAVbv1o

there's a video of it. what voltages should I be reading at the Map sensor pins?
'95 Probe gt, Twincharged T66 turbo/M62 clutched blower on 15psi
mac1
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 146
Joined: Wed Nov 23, 2005 5:14 pm

Re: engine off and TS reads 2psi

Postby jsmcortina » Thu Jun 14, 2012 3:06 pm

mac1 wrote:http://www.youtube.com/watch?v=RqsuyAVbv1o

there's a video of it. what voltages should I be reading at the Map sensor pins?

It depends on what altitude you are at.

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 27758
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: engine off and TS reads 2psi

Postby mac1 » Thu Jun 14, 2012 8:06 pm

well I reloaded the 3.2.1 code and it went back to normal thank god. As soon as I load the base tune .msq from DIY's Probe that's when it changes. So now I have Baro and kpa matching and vacuum now matches my vacuum pump. map reads 95.9kpa

so the it must have been the calibration for the map sensor that I couldn't figure out but I did try messing with it.
'95 Probe gt, Twincharged T66 turbo/M62 clutched blower on 15psi
mac1
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 146
Joined: Wed Nov 23, 2005 5:14 pm

Re: engine off and TS reads 2psi

Postby Matt Cramer » Fri Jun 15, 2012 5:31 am

If you used the MSPNP Probe tune, please keep in mind that the MSPNP's baro sensor is a 1 bar unit! For anything other than an MSPNP, you'll need to fix the baro sensor calibration.
Matt Cramer
Super MS/Extra'er
 
Posts: 8772
Joined: Thu Apr 16, 2009 8:08 pm


Return to MS2/Extra, MS2, Microsquirt and Microsquirt module support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests