MS2 3.0 No Spark Single Coil

All questions about MS2/Microsquirt/Microsquirt module. See also MS2/Extra manuals

Moderators: jsmcortina, muythaibxr

MS2 3.0 No Spark Single Coil

Postby supershanesta » Mon Jan 01, 2018 11:53 pm

Hello All,

I am working on my Datsun 240z with an l28et swap.

I have successfully wired everything besides the coil and the dizzy with the coil being my next project.

I have installed the Bip and followed the instructions on DIY's site as follows. (everything else is normal wiring)

Remove the jumper from JS10 to IGN or the center hole of Q16 (if exists)
Jumper IGBTIN to JS10
Jumper IGBTOUT to IGN (V3.0 only)
If you do not have a BIP373 transistor in the Q16 slot, install it.

I am in TS trying to run the spark output test and get no spark.

I have the test setup as follows...
-12 volts to coil from relay with 15 amp fuse
- 36 wire to negative
- stock 240z coil (does use ballast resistor normally but am not using it in this test)
- plug wire on coil to spark plug
-spark plug grounded to chassis


I have tried....
- switching output from JS10 to D14 (still confused on this)
- plugging in my megastim and testing spark (LED lights up with either JS10 or D14)
- checked volts on coil in car when doing test at 2ms intervals (8-9 volts)

Questions I have...
Which output should I have? JS10 or D14?
Should I be using the ballast resistor? I think the 280zx coil does not use a ballast resistor and maybe that is my problem.. I need the 280zx coil?
Why would I be getting low volts on coil during test? This must have to do with resistance?
Should I be getting 12v with key in start when not in test mode?

Sorry if these questions are stupid. I am still a little confused on some of this and want to make sure I am testing things correctly.

Thanks for you help,

Shane
supershanesta
MS/Extra Newbie
 
Posts: 4
Joined: Mon Jan 01, 2018 11:35 pm

Re: MS2 3.0 No Spark Single Coil

Postby rickb794 » Tue Jan 02, 2018 8:38 am

Is R43 or it's jumper installed?

Check voltage on the + side of the coil?
If it's not battery voltage you need to trace back up the line to find the problem.
This would be a car problem not an MS problem in other words.
This is my brain on MegaSquirt!
Use only these manuals http://www.msextra.com/manuals/
Avoid the common pitfalls, Read this before start http://www.msextra.com/forums/viewtopic.php?f=101&t=65757
rickb794
Super MS/Extra'er
 
Posts: 2893
Joined: Sun Dec 21, 2008 10:28 am
Location: Portland OR

Re: MS2 3.0 No Spark Single Coil

Postby supershanesta » Tue Jan 02, 2018 9:02 am

Thanks for your response.

R43 is installed.

12volts is present on posotive side of coil.

After looking at msextra manual it seems that i need to wire igbtin to r26 with a 330k resistor. Coil A runs off of the led?

I followed instructions for b & g not msextra.

I will try this and come back with results.

Thanks,

Shane
supershanesta
MS/Extra Newbie
 
Posts: 4
Joined: Mon Jan 01, 2018 11:35 pm

Re: MS2 3.0 No Spark Single Coil

Postby supershanesta » Tue Jan 02, 2018 2:21 pm

Okay,

I rewired the ms2 as follows...
BIP373 (marked as 30115) needs to be installed in Q16 with a mica insulator.
- Jumper IGBTOUT-IGN.
- Connect a 330R 1/4W resistor between IGBTin and the top of R26.
- Ensure R57 is absent.
- Ensure R43 is fitted or jumped.

I changed the ms2 settings as follows...
- Set Spark A to D14

Spark plug wired the same.
- plug to spark plug ground wire from chassis wrapped around it.



Results are the same.
- getting 9 volts with volt meter on pos to neg of coil when testing as 2ms interval
- getting 12 volts with volt meter on pos of coil and neg on body.

Any advice?
Attachments
20180102_123619.jpg
Picture of wiring
20180102_123619.jpg (358.82 KiB) Viewed 66 times
supershanesta
MS/Extra Newbie
 
Posts: 4
Joined: Mon Jan 01, 2018 11:35 pm

Re: MS2 3.0 No Spark Single Coil

Postby rickb794 » Tue Jan 02, 2018 7:40 pm

Always use Extra manuals unless directed to others.

See my sig.
This is my brain on MegaSquirt!
Use only these manuals http://www.msextra.com/manuals/
Avoid the common pitfalls, Read this before start http://www.msextra.com/forums/viewtopic.php?f=101&t=65757
rickb794
Super MS/Extra'er
 
Posts: 2893
Joined: Sun Dec 21, 2008 10:28 am
Location: Portland OR

Re: MS2 3.0 No Spark Single Coil

Postby LAV1000 » Wed Jan 03, 2018 1:34 am

Most voltage meters don't work well if they are measuring a on of signal.

Change coil for a (head) light bulb.
This way you can see what is going on.
And you can also play whit dwell setings whitout worry, for your coil.
LAV1000
Super MS/Extra'er
 
Posts: 1060
Joined: Sat Dec 17, 2011 10:18 am
Location: Netherlands

Re: MS2 3.0 No Spark Single Coil

Postby supershanesta » Wed Jan 03, 2018 12:16 pm

After reloading firmware and changing the wiring it is now working.

Thank you for your help!
supershanesta
MS/Extra Newbie
 
Posts: 4
Joined: Mon Jan 01, 2018 11:35 pm


Return to MS2/Extra, MS2, Microsquirt and Microsquirt module support

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 7 guests