Comm Error

For discussion of Phil Tobin's Tuner Studio software (Only about the tuning software itself, not about how to tune or firmware features)

Moderator: LT401Vette

Comm Error

Postby 2002tiiguy » Mon Feb 06, 2017 1:32 pm

Having an issue with tunerstudio disconnecting and reconnecting a lot. Ive Redone the comm settings for my serial port according to the manual and its still happening. Any help would be greatly appreciated.

Here is the com log 2:53:38 is the first disconnect
bug.txt
(3.16 KiB) Downloaded 6 times
2002tiiguy
MS/Extra Newbie
 
Posts: 24
Joined: Wed Sep 14, 2016 3:05 pm

Re: Comm Error

Postby LT401Vette » Thu Feb 09, 2017 2:54 pm

It looks like plain old timeouts.

What type of cable and USB to db9 cable are you using?
Is the issue primarily when the engine is running?
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 10025
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: Comm Error

Postby 2002tiiguy » Fri Feb 10, 2017 4:51 am

No usb, i am running this from a serial port on the back of a panasonic toughbook that is running windows xp, it does not matter whether its running or not. The one time it was so bad that it was just going online offline continuously.

Thanks in advance,
Hunter
2002tiiguy
MS/Extra Newbie
 
Posts: 24
Joined: Wed Sep 14, 2016 3:05 pm

Re: Comm Error

Postby LT401Vette » Fri Feb 10, 2017 3:16 pm

Send a full TunerStudioAppDebug.txt with Comm Debug turned on. That may give something more.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 10025
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: Comm Error

Postby 2002tiiguy » Sat Feb 11, 2017 8:42 am

how can i post the entire log? it was too big a file so i copied and pasted the relevant part from it into that text file i posted.
2002tiiguy
MS/Extra Newbie
 
Posts: 24
Joined: Wed Sep 14, 2016 3:05 pm

Re: Comm Error

Postby LT401Vette » Mon Feb 13, 2017 7:11 am

You can email it to support <at> efianalytics.com with a link to this thread.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 10025
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: Comm Error

Postby 2002tiiguy » Mon Feb 13, 2017 7:49 am

Kk will do when i get home
2002tiiguy
MS/Extra Newbie
 
Posts: 24
Joined: Wed Sep 14, 2016 3:05 pm

Re: Comm Error

Postby 2002tiiguy » Mon Feb 13, 2017 2:26 pm

ok, sent, and thanks again
2002tiiguy
MS/Extra Newbie
 
Posts: 24
Joined: Wed Sep 14, 2016 3:05 pm

Re: Comm Error

Postby LT401Vette » Tue Feb 14, 2017 12:50 pm

I got the log, but Comm Debug wasn't turned on.. :(

Try this..
- Delete TunerStudioAppDebug.txt
- Start TunerStudio
- On the main menu select: Communications --> Comm Debug
- Open your project

Then let it disconnect a few times, close TS and send the log.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 10025
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: Comm Error

Postby 2002tiiguy » Tue Feb 14, 2017 12:53 pm

Oh, kk will do
2002tiiguy
MS/Extra Newbie
 
Posts: 24
Joined: Wed Sep 14, 2016 3:05 pm

Re: Comm Error

Postby 2002tiiguy » Wed Feb 15, 2017 4:38 am

https://drive.google.com/open?id=0B_FN5 ... DY1eGpMUmM
ok, def comm debug on, sorry about leaving the gps on, kinda forgot about it, if its an issue, i can turn it off
2002tiiguy
MS/Extra Newbie
 
Posts: 24
Joined: Wed Sep 14, 2016 3:05 pm

Re: Comm Error

Postby 2002tiiguy » Wed Feb 15, 2017 4:43 am

timeouts occured at 6:18:19, 6:21:34, 6:24:56, 6:25:25, 6:28:22, 6:30:35, and 6:31:50.
i figured it might be helpful if you had the times, its a lot of text to read through
2002tiiguy
MS/Extra Newbie
 
Posts: 24
Joined: Wed Sep 14, 2016 3:05 pm

Re: Comm Error

Postby LT401Vette » Wed Feb 15, 2017 6:38 am

It looks like it is just loosing data. There are many more timeouts there, but they recovered on the retry. It gets data back, but under-runs.

It looks like there is an issue with your Serial port.

You could try reducing the buffer size in Device Manager's advanced settings.
The best bet is to buy an FTDI based USB to RS232 cable.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 10025
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: Comm Error

Postby 2002tiiguy » Wed Feb 15, 2017 1:38 pm

im gonna run it again with the gps off, im having issues with it anyway. would be really ironic if i had to go back to a usb serial adapter to fix errors
2002tiiguy
MS/Extra Newbie
 
Posts: 24
Joined: Wed Sep 14, 2016 3:05 pm

Re: Comm Error

Postby LT401Vette » Wed Feb 15, 2017 3:44 pm

2002tiiguy wrote:im gonna run it again with the gps off, im having issues with it anyway. would be really ironic if i had to go back to a usb serial adapter to fix errors


That is an interesting one. Way back USB to serial cables were often buggy, so we would all be desperately trying to hang on to anything with a real serial port. Not so much the case any more, if you have a decent USB to serial cable they work quite well. Thankfully seeing that it is hard to find a laptop with a db9 port on it any more.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 10025
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: Comm Error

Postby 2002tiiguy » Wed Feb 15, 2017 3:47 pm

Lol unfortunately I just bought this laptop specifically because it had a serial port
2002tiiguy
MS/Extra Newbie
 
Posts: 24
Joined: Wed Sep 14, 2016 3:05 pm

Re: Comm Error

Postby 2002tiiguy » Thu Mar 02, 2017 5:43 am

Windows issue, Reinstalled xp and it works flawlessly. who knows why
2002tiiguy
MS/Extra Newbie
 
Posts: 24
Joined: Wed Sep 14, 2016 3:05 pm


Return to Tuner Studio

Who is online

Users browsing this forum: dsmcrzy and 1 guest