Mac-MS2-Sanity Check

For discussion of Phil Tobin's Tuner Studio software (Only about the tuning software itself, not about how to tune or firmware features)

Moderator: LT401Vette

Mac-MS2-Sanity Check

Postby WrenchP » Mon Dec 04, 2017 12:00 pm

Hey all,

Just getting started here. I have had my MS2 box for a long time, and I got it by horse trading on thirdgen.org. It came with a harness that someone else set up for a L98 car. So I was wanting to test it to see if it worked.

I didn't want to buy a stim, as if I can't get it to work I don't have really a use that demands that I have a megasquirt. If I can get this one to work, I might do some experimenting with it on some engines that I have laying around. So I have a computer power supply. Hooked that up to pin 28 with the 12 volt, 17 amp circuit. Then grounded all the grounds through the power supply (started with one ground. Went through testing the board and everything before realizing I might need more than 1 ground.)

I can see my megasquirt. Initially it didn't have firmware on it according to Tuner Studio. So I downloaded the latest, ms2extra-release3.4.2. Uploaded the firmware, but I got some interesting screens. I guess I had the boot jumper in. I followed the instructions to turn the megasquirt off, take the boot jumper out, and power it back on. When I got done with that, I got stuck in a screen that couldn't sense the MS2 box. So I quit out of it. Re-uploaded firmware and got an entirely different set of screens. The firmware was successfully added to the MS2 box. I can detect the box when I make a new project. Once in the project, Tuner Studio cannot keep a connection to the box. I keep getting a pop-up message:

Code: Select all
could not process CommInstruction


It says that it logs the error in the log.

Code: Select all
12/3/17 3:57:47 PM :Debug: Device MS2/Extra Loader 02 May 2007 ***, requiring serial Signature:MS2Extra Rev *****  found at:RS232: Port:/dev/cu.usbserial, Baud:115200
12/3/17 3:57:48 PM :Debug: Ok, device accepted:Signature:MS2Extra Rev ***** , firmware:MS2/Extra Loader 02 May 2007 ***
12/3/17 3:58:24 PM :Info: Supported iniSpecVersion=3.51
12/3/17 3:58:24 PM :Info: Supported iniSpecVersion=3.51
12/3/17 3:58:24 PM :Debug: Filtered ConfigurationOptionGroup in 5ms.
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Supported iniSpecVersion=3.51
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Read file canPcVariables.ini: 2.52611ms
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Filtered ini: 0.079841ms
12/3/17 3:58:44 PM :Info: No iniVersion defined
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Loading Trigger Wheels
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Loaded All known ini sections
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Parsed and validated ini "canPcVariables.ini" in : 16ms.
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Read file megasquirt2.ini: 13.900476ms
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Filtered ini: 2.751389ms
12/3/17 3:58:44 PM :Info: No iniVersion defined
12/3/17 3:58:44 PM :Debug: ini signature: MS2Extra comms342a2
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Loading Trigger Wheels
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Loading Depricated ini section [UserDefined], use [UiDialogs]
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Loaded All known ini sections
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Parsed and validated ini "megasquirt2.ini" in : 104ms.
12/3/17 3:58:44 PM :Debug: Adding Configuration: MyCar
12/3/17 3:58:44 PM :Debug: goOffline Starting, Time:0
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Deactivated Turbo Baud, goOffline
12/3/17 3:58:44 PM :Debug: goOffline about to stopProcessing, Time:0
12/3/17 3:58:44 PM :Debug: goOffline closed port, Time:1
12/3/17 3:58:44 PM :Debug: goOffline Starting, Time:0
12/3/17 3:58:44 PM :Debug: goOffline Starting, Time:0
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Deactivated Turbo Baud, goOffline
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Deactivated Turbo Baud, goOffline
12/3/17 3:58:44 PM :Debug: goOffline about to stopProcessing, Time:1
12/3/17 3:58:44 PM :Debug: goOffline about to stopProcessing, Time:1
12/3/17 3:58:44 PM :Debug: goOffline closed port, Time:1
12/3/17 3:58:44 PM :Debug: goOffline closed port, Time:1
12/3/17 3:58:44 PM :Debug: goOffline Starting, Time:0
12/3/17 3:58:44 PM :Info: Deactivated Turbo Baud, goOffline
12/3/17 3:58:44 PM :Debug: goOffline about to stopProcessing, Time:0
12/3/17 3:58:44 PM :Debug: goOffline closed port, Time:0
12/3/17 3:58:45 PM :Debug: goOffline comm thread stopped, Time:501
12/3/17 3:58:45 PM :Debug: No Remaining Queue Write instructions
12/3/17 3:58:45 PM :Debug: goOffline comm thread stopped, Time:506
12/3/17 3:58:45 PM :Debug: goOffline comm thread stopped, Time:506
12/3/17 3:58:45 PM :Debug: No Remaining Queue Write instructions
12/3/17 3:58:45 PM :Debug: No Remaining Queue Write instructions
12/3/17 3:58:45 PM :Debug: goOffline comm thread stopped, Time:500
12/3/17 3:58:45 PM :Debug: No Remaining Queue Write instructions
12/3/17 3:58:45 PM :Info: Opening port: /dev/cu.usbserial
12/3/17 3:58:45 PM :Info: Comm Read Thread Change! Old Thread:null, new Thread:Thread-73
Dec 03, 2017 3:58:45 PM h.p a
SEVERE: null
z.b: Timeout after:603ms. requested timeout:600, Expected bytes:3, bytes read:0
   at h.p.a(Unknown Source)
   at l.G.b(Unknown Source)
   at l.G.a(Unknown Source)
   at l.G.b(Unknown Source)
   at h.p.a(Unknown Source)
   at l.G.q(Unknown Source)
   at l.G.c(Unknown Source)
   at l.G.b(Unknown Source)
   at ag.ad.o(Unknown Source)
   at ag.ad.b(Unknown Source)
   at ag.ap.run(Unknown Source)

12/3/17 3:58:45 PM :Debug: JSSC ControllerInterface Close Connection currentPort == null:false
12/3/17 3:58:45 PM :Info: Closing Port
12/3/17 3:58:45 PM :Info: Successfully Closed Port
12/3/17 3:58:50 PM :Info: Opening port: /dev/cu.usbserial
12/3/17 3:58:50 PM :Info: Comm Read Thread Change! Old Thread:Thread-73, new Thread:Thread-76
Dec 03, 2017 3:58:51 PM h.p a
SEVERE: null
z.b: Timeout after:604ms. requested timeout:600, Expected bytes:3, bytes read:0
   at h.p.a(Unknown Source)
   at l.G.b(Unknown Source)
   at l.G.a(Unknown Source)
   at l.G.b(Unknown Source)
   at h.p.a(Unknown Source)
   at l.G.q(Unknown Source)
   at l.G.c(Unknown Source)
   at l.G.b(Unknown Source)
   at ag.ad.o(Unknown Source)
   at ag.ad.b(Unknown Source)
   at ag.ap.run(Unknown Source)


This looks like This is where it is seeing my firmware, but then failing out. My log is 11602 lines long so I may be missing it. This piece keeps cycling over and over again:
Code: Select all
Dec 03, 2017 3:58:51 PM h.p a
SEVERE: null
z.b: Timeout after:604ms. requested timeout:600, Expected bytes:3, bytes read:0
   at h.p.a(Unknown Source)
   at l.G.b(Unknown Source)
   at l.G.a(Unknown Source)
   at l.G.b(Unknown Source)
   at h.p.a(Unknown Source)
   at l.G.q(Unknown Source)
   at l.G.c(Unknown Source)
   at l.G.b(Unknown Source)
   at ag.ad.o(Unknown Source)
   at ag.ad.b(Unknown Source)
   at ag.ap.run(Unknown Source)


I wanted to post here for a sanity check.

Theories:

1. I have a bad serial to USB adapter. When I add this to my Windows machine, Device manager tells me the device cannot start. I am going to lunch in a few min to try a known good serial to USB adapter. I don't understand why I would be able to upload new firmware, but not make a real-time connection to the MS2 within my project.

2. I have no sensors connected to MS2. Since they make the Stim unit, I am having a hell of a time trying to figure out how to power this thing and see if it is good or not. This may be normal behavior, but I can't find the answer.

3. There is a problem with the Mac version of the software. I am thinking No. 1 is much more likely.

4. My MS2 box is toast. Likely, but I don't know why I would be allowed to add firmware to the box if it was totally toast.

So I am going to clear my TunerStudio log, and try this again at lunch. Feel free to add any suggestions or if you know what the problem is, let me know.
WrenchP
MS/Extra Newbie
 
Posts: 3
Joined: Mon Dec 04, 2017 10:49 am

Re: Mac-MS2-Sanity Check

Postby WrenchP » Mon Dec 04, 2017 8:23 pm

Well I did figure this out. Turns out I had a bad serial to USB cable. Either that or the drivers were bad that I was using to support it.

With the known good cable I went ahead and re-flashed the firmware to MS2, as I am not sure what gremlins I had put into the box. This went much smoother this time. I had to make a new project file. My current project file would not connect. I had to make a new one to connect. But it did connect. I am really glad that I didn't brick my MS2 with a bad firmware upgrade.
WrenchP
MS/Extra Newbie
 
Posts: 3
Joined: Mon Dec 04, 2017 10:49 am

Re: Mac-MS2-Sanity Check

Postby LT401Vette » Tue Dec 05, 2017 6:12 am

So you are back on 3.4.2 firmware?

I saw this:
Code: Select all
12/3/17 3:57:48 PM :Debug: Ok, device accepted:Signature:MS2Extra Rev ***** , firmware:MS2/Extra Loader 02 May 2007 ***

That is way old.. :-)

now that you are talking to it, it is probably worth picking up the JimStim before putting it in a car.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 10389
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: Mac-MS2-Sanity Check

Postby jsmcortina » Tue Dec 05, 2017 6:31 am

LT401Vette wrote:I saw this:
Code: Select all
12/3/17 3:57:48 PM :Debug: Ok, device accepted:Signature:MS2Extra Rev ***** , firmware:MS2/Extra Loader 02 May 2007 ***

That is way old.. :-)

That's the "bootstrap monitor" not an ECU application.

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK. http://www.jamesmurrayengineering.co.uk

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 33911
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: Mac-MS2-Sanity Check

Postby WrenchP » Tue Dec 05, 2017 6:04 pm

LT401Vette wrote:So you are back on 3.4.2 firmware?

I saw this:
Code: Select all
12/3/17 3:57:48 PM :Debug: Ok, device accepted:Signature:MS2Extra Rev ***** , firmware:MS2/Extra Loader 02 May 2007 ***

That is way old.. :-)

now that you are talking to it, it is probably worth picking up the JimStim before putting it in a car.


Yes sir. Reflashed 3.4.2.

I agree with the JimStim. If everything works out with that, on to finding something I can sink my teeth into.

Just curious, does TunerStudio support any kind of CLI? The log looks like it is pretty intricate.


Sent from my iPhone using Tapatalk
WrenchP
MS/Extra Newbie
 
Posts: 3
Joined: Mon Dec 04, 2017 10:49 am


Return to Tuner Studio

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 2 guests