Gold Box LS 24x Alternator issue PLEASE HELP

General support questions and announcements for MS3. See also MS3 manuals.

Moderators: jsmcortina, muythaibxr

Gold Box LS 24x Alternator issue PLEASE HELP

Postby BOOs10 » Sat Nov 25, 2017 8:27 pm

Hello all!

I am new to the MS unit and the Forum so please bear with me!!

I purchased the Plug and play 24x goldbox kit with map and injectors.. 04 5.3 in s10- 4 wire alt.

I got everything hooked up and idling pretty good. I noticed my wideband gauge started to stray from my AFR on screen. Checked the voltage at the battery and it wasnt charging.... I looked st the alternator and realized there was nothing plugged into the reg. (not included in harness) I started to look at the manual and got confused, again im a newb. I called EFI SOURCE and was told the following.

Get a pigtail for the alt. (I ordered an ls swap 1 wire pigtail for my application.
I was told to get a 470 OHM 1/2 watt resister and tie that between the wire coming out of the pigtail and a 12v switched source for a 13.xx to 14.xx constant charge. I was told to leave the alternator controls alone...

*note- Alternator charge lug goes to master cutoff switch to rear of truck then to battery
- battery in bed is grounded to frame directly below 0 gauge
- frame is grounded to block up front (large wire)
- MS harness is grounded to back of block (not same as frame) along with wideband ground
- large MS power wire is directly to battery

I HAVE NOT MESSED WITH ANY CHARGE SETTINGS IN TUNER STUDIO

Now... Cold start, with alternator pigtail hooked up as listed above runs good for a few seconds with good voltage at battery then idle goes to crap and dies. Unhook the pigtail from 12v key on and starts right back up and idles fine again. If I put the pigtail wire back on it dies after a sputter....

This is very frustrating what am I missing?? Sorry for the essay but I am just trying to be clear. My name is Dustin and would greatly appreciate some help to get this thing on the road
-
BOOs10
MS/Extra Newbie
 
Posts: 4
Joined: Tue Aug 01, 2017 7:21 am

Re: Gold Box LS 24x Alternator issue PLEASE HELP

Postby jsmcortina » Sun Nov 26, 2017 8:25 am

For the four wire alternator you don't need ECU control, just the 470R resistor or lamp.
Please see here http://www.msextra.com/doc/pdf/html/MS3_Gold1.2_Hardware-1.4.pdf/MS3_Gold1.2_Hardware-1.4-48.html
James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK. http://www.jamesmurrayengineering.co.uk

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 33978
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: Gold Box LS 24x Alternator issue PLEASE HELP

Postby BOOs10 » Sun Nov 26, 2017 10:56 am

That is how the alt gets hooked up and the engine won’t run. AFR leans way out and engine dies. If the alt. Wire (L) terminal is removed from a 12 v ig source (verified key on- running) everything runs fine. Reviewed that manual last night and the very page you posted, that’s what is being tried...
BOOs10
MS/Extra Newbie
 
Posts: 4
Joined: Tue Aug 01, 2017 7:21 am

Re: Gold Box LS 24x Alternator issue PLEASE HELP

Postby jsmcortina » Sun Nov 26, 2017 11:39 am

Please attach your tune and a datalog.

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK. http://www.jamesmurrayengineering.co.uk

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 33978
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: Gold Box LS 24x Alternator issue PLEASE HELP

Postby BOOs10 » Sun Nov 26, 2017 11:46 am

Once i figure out how i will. I’ve never data logged but i will and submit thanks. Just a stock 5.3 with the base tune tweaked a bit for the larger injectors
BOOs10
MS/Extra Newbie
 
Posts: 4
Joined: Tue Aug 01, 2017 7:21 am

Re: Gold Box LS 24x Alternator issue PLEASE HELP

Postby jsmcortina » Sun Nov 26, 2017 12:58 pm

See the "Forum help page."

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK. http://www.jamesmurrayengineering.co.uk

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 33978
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: Gold Box LS 24x Alternator issue PLEASE HELP

Postby BOOs10 » Tue Dec 05, 2017 9:34 pm

Figured this out with the help again from EFI Source. Turns out with the vehicle running (no charge wire) it was just the right amount of voltage to poorly operate the overkill 80lb injectors. When they received 14.2 volts they were flooding the 5.3. Installed 33lb inj. and the vehicle runs great..go figure!
BOOs10
MS/Extra Newbie
 
Posts: 4
Joined: Tue Aug 01, 2017 7:21 am

Re: Gold Box LS 24x Alternator issue PLEASE HELP

Postby nathaninwa » Tue Dec 05, 2017 10:03 pm

So are you going to adjust the injector deadtime to the 80's back in there?
Volvo 940, 2jzgte, MS3Pro, 815/692 @ 27psi.
240z, LS3 MS3pro/micro I/O 8.28@173
86 454/4l80e, ms3pro/micro. Tow rig
nathaninwa
Super MS/Extra'er
 
Posts: 2325
Joined: Tue Sep 14, 2004 4:17 pm
Location: Aberdeen, Wa


Return to MS3 General Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest