overrun and Accel enrich errors

General support questions and announcements for MS3. See also MS3 manuals.

Moderators: jsmcortina, muythaibxr

overrun and Accel enrich errors

Postby vern_k » Mon Dec 11, 2017 8:06 pm

I have overrun shut off and it's still showing that I'm in overrun even when I'm Idling, and it will accel enrich even though it's way below the threshold. Do I have something off or is it a glitch? I also have 2 warnings when I open TS one is "taeTime" and the other is "aeTaperTime" and I can't see where the warning is coming from or I'm looking in the wrong place....

Data log

https://www.dropbox.com/s/hb3u6vzpv049u ... e.msl?dl=0
Attachments
overrun,accel,issue.msq
tune from data log
(285.33 KiB) Downloaded 7 times
vern_k
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 35
Joined: Fri Aug 04, 2017 12:46 pm

Re: overrun and Accel enrich errors

Postby KAT PWR » Mon Dec 11, 2017 8:55 pm

first thing opening up your tune is see warnings for taeTime and aeTaperTime settings. it looks like you need set you Engine State Settings you have overrun threshold at 30 kpa, when your idle at 24kpa...
KAT PWR
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 41
Joined: Mon Jan 16, 2017 2:55 pm

Re: overrun and Accel enrich errors

Postby vern_k » Tue Dec 12, 2017 12:45 am

KAT PWR wrote:first thing opening up your tune is see warnings for taeTime and aeTaperTime settings. it looks like you need set you Engine State Settings you have overrun threshold at 30 kpa, when your idle at 24kpa...



warm idle is closer to 20, but overrun was turned off and doesn't have a KPa setting, if you are talking about the MAPdot setting thats a rate of change not actual KPa. I don't know what to make of the warnings, from what I can tell it's for "time accel enrichment Time" and "accel enrichment Taper Time" which I have set as events so not sure why it's coming up since I have never touched the time setting have always used events, which just dawned on me how to get rid of it by putting it over to time adjust it then go back to events, which does bring up the question why did that suddenly cause a warning, and why is it looking at that anyways when it's not being used and has never been changed but suddenly it's a issue.....
vern_k
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 35
Joined: Fri Aug 04, 2017 12:46 pm

Re: overrun and Accel enrich errors

Postby KAT PWR » Tue Dec 12, 2017 10:11 am

here's a picture from my msq. even tho I have overrun off, engine states still need to be set. Engine Stats can be found under basic settings. you had overrun engine state set to 30 when your motor can idle well below it. so your ecu will tell you are in overrun even though you know you are not and it's not enabled.
Image
KAT PWR
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 41
Joined: Mon Jan 16, 2017 2:55 pm

Re: overrun and Accel enrich errors

Postby vern_k » Tue Dec 12, 2017 11:23 am

hahahahaha well since mine is set at 30 KPa it just makes it that much more of a glitch, not only is it turned off but it's activating under set threshold
vern_k
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 35
Joined: Fri Aug 04, 2017 12:46 pm

Re: overrun and Accel enrich errors

Postby KAT PWR » Tue Dec 12, 2017 11:57 am

you have it backwards anything thing under that threshold is considered overrun not over.
KAT PWR
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 41
Joined: Mon Jan 16, 2017 2:55 pm

Re: overrun and Accel enrich errors

Postby vern_k » Tue Dec 12, 2017 12:03 pm

KAT PWR one note on yours, you are still running 1.5.0 I'm running the latest 1.5.1
vern_k
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 35
Joined: Fri Aug 04, 2017 12:46 pm

Re: overrun and Accel enrich errors

Postby vern_k » Tue Dec 12, 2017 12:10 pm

KAT PWR wrote:you have it backwards anything thing under that threshold is considered overrun not over.


yea relized that after I posted, you are right, I will change that and see if it helps, but it shouldn't matter since at idle the rpm is not falling so it should't go into overrun, it will go into overrun even when RPMdot and Mapdot are at 0 so engine is in steady state. On top of that I haven't changed those settings since I did set up and this is a issue that just started about over the last week or so, along with the warnings which I never changed those settings since I never used timed Accel I have always been on events which yes I need to work on more but kind of hard when it's not working right in the first place....
vern_k
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 35
Joined: Fri Aug 04, 2017 12:46 pm

Re: overrun and Accel enrich errors

Postby KAT PWR » Tue Dec 12, 2017 12:15 pm

did you resently update MS firmware? screwy things like this can happen. why im waiting to update mine as i still have quirks in my setup.
KAT PWR
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 41
Joined: Mon Jan 16, 2017 2:55 pm

Re: overrun and Accel enrich errors

Postby vern_k » Tue Dec 12, 2017 12:24 pm

updated when the 1.5.1 was posted which was back in Oct, issues have started the last weekish
vern_k
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 35
Joined: Fri Aug 04, 2017 12:46 pm


Return to MS3 General Support

Who is online

Users browsing this forum: cantonm3racer, Google [Bot] and 4 guests