4r70w out of 2005 vic

'Microsquirt' Transmission Control development and support.

Moderators: jsmcortina, muythaibxr

4r70w out of 2005 vic

Postby 62f100 » Wed Dec 27, 2017 5:17 pm

Wondering if I can use my selector or not?? Seems to be the opposite of chart in microsqirt trans manual. Im using Ashford's msq, just changed to microsquirt for microsquirt module I'm using. The trans came from 2005 vic.
Attachments
Screenshot_2017-12-25-17-42-46.png
Screenshot_2017-12-25-17-42-46.png (673.24 KiB) Viewed 173 times
2017-12-28_19.04.56.msq
(30.37 KiB) Downloaded 5 times
62 f100,uni body,4.6 motor&updated chasis, ms2 micromodule
62f100
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 148
Joined: Sat Feb 23, 2008 9:00 pm
Location: westminster,Ca

Re: 4r70w out of 2005 vic

Postby 62f100 » Thu Dec 28, 2017 8:13 pm

Is there a way to change the switch table to match my switches?
62 f100,uni body,4.6 motor&updated chasis, ms2 micromodule
62f100
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 148
Joined: Sat Feb 23, 2008 9:00 pm
Location: westminster,Ca

Re: 4r70w out of 2005 vic

Postby 62f100 » Thu Dec 28, 2017 9:30 pm

Checked the selector inputs & they match the e40d selector in the trans control manual. So I changed the setting to e40d & selector gauge in TS went from 4 to 3 &back to 4 when shifting through the gears, also sol5 lit up &went. Any ideas?
62 f100,uni body,4.6 motor&updated chasis, ms2 micromodule
62f100
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 148
Joined: Sat Feb 23, 2008 9:00 pm
Location: westminster,Ca

Re: 4r70w out of 2005 vic

Postby 62f100 » Sun Dec 31, 2017 1:07 am

Anybody have any input????
62 f100,uni body,4.6 motor&updated chasis, ms2 micromodule
62f100
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 148
Joined: Sat Feb 23, 2008 9:00 pm
Location: westminster,Ca

Re: 4r70w out of 2005 vic

Postby ashford » Sun Dec 31, 2017 6:35 am

in the pic you posted tr4 is on the left to tr1 on the right.
tr1 selA
tr2- selB
tr4- selC
beta 2 or 3 this should work, before beta2 the logic was wrong and so was the manual.

what hardware are you using? there are input differences and needs to be selected correctly in software
ashford
Super MS/Extra'er
 
Posts: 1340
Joined: Sun Apr 27, 2008 4:29 pm

Re: 4r70w out of 2005 vic

Postby 62f100 » Sun Dec 31, 2017 4:06 pm

I've got a micro squirt module and running the 2005 crown Vic trans selector. I have the 4r70w switch selected. I have the selector A - ign1, selector B -ign2 , selector C-spareadc1 , common ground -sensor ground. Correct??
Where does the trans temp output hook to?
62 f100,uni body,4.6 motor&updated chasis, ms2 micromodule
62f100
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 148
Joined: Sat Feb 23, 2008 9:00 pm
Location: westminster,Ca

Re: 4r70w out of 2005 vic

Postby 62f100 » Sun Dec 31, 2017 4:42 pm

Here's a pic of my wiring.
Attachments
micro trans.jpg
micro trans.jpg (969.2 KiB) Viewed 111 times
62 f100,uni body,4.6 motor&updated chasis, ms2 micromodule
62f100
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 148
Joined: Sat Feb 23, 2008 9:00 pm
Location: westminster,Ca

Re: 4r70w out of 2005 vic

Postby 62f100 » Sun Dec 31, 2017 6:15 pm

1I think I figured it out, matt Cramer had said to wire to v3 diagram & I did , but i picked v2 for software. I rewired to v2 & selector gauge is changing now, but R,2... boxes aren't changing. Can someone look at my msq ? Should/can I use v3 wiring / software?
Attachments
trans try#2.msq
(30.37 KiB) Downloaded 2 times
62 f100,uni body,4.6 motor&updated chasis, ms2 micromodule
62f100
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 148
Joined: Sat Feb 23, 2008 9:00 pm
Location: westminster,Ca

Re: 4r70w out of 2005 vic

Postby ashford » Mon Jan 01, 2018 6:32 am

as best i can tell the micromodule and microv3 are identical schematic wise with the following exceptions- different vr conditioners and module has 2 freed up processor pins. i see no reason to not wire it to v3 specs and v3 software settings.

the best way for troubleshooting this would be to have the 3 inputs on gauges. use ad6 gauge, then make indicators for pt4 and pt5. i would try grounding these inputs directly to see if they work. you just might need small pullup resistors on them.
ashford
Super MS/Extra'er
 
Posts: 1340
Joined: Sun Apr 27, 2008 4:29 pm

Re: 4r70w out of 2005 vic

Postby 62f100 » Mon Jan 01, 2018 1:25 pm

Thanks ashford :yeah!: going to rewire & change back to v3 software later on today.
62 f100,uni body,4.6 motor&updated chasis, ms2 micromodule
62f100
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 148
Joined: Sat Feb 23, 2008 9:00 pm
Location: westminster,Ca

Re: 4r70w out of 2005 vic

Postby 62f100 » Mon Jan 01, 2018 10:27 pm

I got the wiring/software changed to v3, still try figure out TS gauge. On TS the selector gauge moves to the correct gears, but the boxes for R,2 & corresponding solenoids don't come on. I don't have brake or OD inputs hooked up & testing with engine not running. In test mode boxes change color & I can hear solenoids clicking on. if pullup is needed,im assuming it will come from 5vref ? What value resistor would you suggest? Thanks for all your help.
62 f100,uni body,4.6 motor&updated chasis, ms2 micromodule
62f100
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 148
Joined: Sat Feb 23, 2008 9:00 pm
Location: westminster,Ca

Re: 4r70w out of 2005 vic

Postby jsmcortina » Tue Jan 02, 2018 5:24 am

It won't try to select gears without the engine running.

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK. http://www.jamesmurrayengineering.co.uk

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 33990
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: 4r70w out of 2005 vic

Postby 62f100 » Mon Jan 15, 2018 8:56 pm

THanks, going to try running tomorrow.
62 f100,uni body,4.6 motor&updated chasis, ms2 micromodule
62f100
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 148
Joined: Sat Feb 23, 2008 9:00 pm
Location: westminster,Ca


Return to Transmission Control

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest