New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Testing and development of Megasquirt 3

Moderators: muythaibxr, jsmcortina

Re: New serial protocol

Postby LT401Vette » Sat Jul 23, 2011 6:04 am

Was there a second copy of TS or MLV with CurrentTune running?
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 7775
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Charlotte, NC

Re: New serial protocol

Postby UnaClocker » Sat Jul 23, 2011 6:49 am

Nope. And I got a CRC error when trying to burn my auto tuned VE table after a restart.
UnaClocker
Super MS/Extra'er
 
Posts: 1932
Joined: Fri May 07, 2004 12:59 pm
Location: Tacoma, WA

Re: New serial protocol

Postby LT401Vette » Sat Jul 23, 2011 8:34 am

I'm not seeing the "Another Program Altered the file" message. Let me know if you see it and what steps you were taking to get it. I haven't changed anything there for a while.

And I got a CRC error when trying to burn my auto tuned VE table after a restart.

Restarting VE Analyze? Like a start stop... That should only happen if the controller was power cycled or reset.
After the CRC failure TS would refresh the local store with what is on the controller.

I should change that message, CRC failure isn't very informative to most users :(. And it almost sounds bad, well it could be but most times it is letting you know that for some reason there was a difference between what was local and what actually exists in the Controllers RAM, historically you just didn't know.
So next we need to eliminate as many scenarios as possible that could create the out of sync condition. Currently the only one I know of is a reset or fast powercycle, but you know i could put in a monitor for that that re-interrogates when that happens.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 7775
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Charlotte, NC

Re: New serial protocol

Postby UnaClocker » Sun Jul 24, 2011 11:43 am

Aside from a couple odd error messages from TS, I had no new problems with the new serial code on my 3 or so hours of driving the car yesterday. I still get the occasional pause in the data feed to my TS dashboard, and the a chime from the computer telling me that TS thinks there was a reset. I have several datalogs of that, I generally started a new datalog right after it happend each time so it'd be easier to go back and look at. This is an issue I've had with this computer in this car for a long time. It's either the computer, or the particular MS that I've only ever used in this car. The new serial routines don't have an impact on it.
The funny messages I got in TS.. I was autotuning on my way to work, stopped for gas and stopped the autotune, but forgot to burn it before shutting the car off. When I shut the car off, I got a warning message about a configuration error and TS needing to go offline to save my MS or something.
When I started back up, I got a difference report about the autotuned VE table differences. I told it to use the TS table and then I got the CRC error. It was either this error, or the last one that told me it was dumping some data to the comms log for me to pass to Phil. So there should be more details about that in there. Maybe some details about my comms dropouts too. I did turn the data rate up to Max, I had been keeping it at 15. My dropouts remained at about the same usual rate.. One chime every 15 minutes or so, sometimes I'd get two chimes near each other, it's definitely random. And usually while I'm just cruising along, no rhyme or reason to the complaints.
UnaClocker
Super MS/Extra'er
 
Posts: 1932
Joined: Fri May 07, 2004 12:59 pm
Location: Tacoma, WA

Re: New serial protocol

Postby jsmcortina » Sun Jul 24, 2011 12:38 pm

I had a weird one the other day, on my Windows laptop TS was running at maybe 1 frame per second even though I was set to 15. Restarting TS restored normal speed.

Also... how are others getting on with alpha 13 ?

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 26003
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: New serial protocol

Postby LT401Vette » Sun Jul 24, 2011 12:57 pm

Yeah shoot me that TunerStudioLogFile when you get a chance.
The diff report sounds fine, but I'm not sure what would have caused the crc error. It dumps the full page from both TunerStudio and the Controller to a log so I can see exactly what byte was different.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 7775
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Charlotte, NC

Re: New serial protocol

Postby LT401Vette » Sun Jul 24, 2011 12:59 pm

James, I think I saw something similar once myself. It sped itself back up after a minute.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 7775
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Charlotte, NC

Re: New serial protocol

Postby opel » Sun Jul 24, 2011 2:37 pm

I have also experienced the MAJOR framerate hit at times. It seems to go away on its own, or restarting TS fixes also.
opel
Helpful MS/Extra'er
 
Posts: 88
Joined: Wed Jun 18, 2008 10:33 pm

Re: New serial protocol

Postby UnaClocker » Sun Jul 24, 2011 5:48 pm

In theory, that's how TS should be handling comm problems, it backs off a notch each time it encounters and error and resumes. I remember the unfun I used to have with my gauges going bonkers when TS went out of sync. I'd just assume that the new serial protocol should help alleviate this. It'd sure be nice if it didn't ever have to throttle back, because the new comms take care of the original problem.
UnaClocker
Super MS/Extra'er
 
Posts: 1932
Joined: Fri May 07, 2004 12:59 pm
Location: Tacoma, WA

Re: New serial protocol

Postby prof315 » Mon Jul 25, 2011 3:39 am

jsmcortina wrote:I had a weird one the other day, on my Windows laptop TS was running at maybe 1 frame per second even though I was set to 15. Restarting TS restored normal speed.

Also... how are others getting on with alpha 13 ?

James

So far so good. If I close my netbook with TS running and put everthing in sleep mode I lose coms and have to shut down TS and restart it but I have always had to do that.
Linfert Performance: The Megasquirt guy in Central Florida
92 Corrado 2.0L ABA on MS3Pro. Support the developers! Sandy Linfert 11/4/91- 5/13/13
prof315
Super MS/Extra'er
 
Posts: 1814
Joined: Sun Jan 18, 2009 3:13 am
Location: Melbourne, FL

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby RickRST » Thu Jul 28, 2011 8:19 am

Comms fine here with alpha 13.

Rick
RickRST
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 238
Joined: Wed Feb 22, 2006 3:19 pm

Re: New serial protocol

Postby elaw » Thu Jul 28, 2011 8:31 am

jsmcortina wrote:Also... how are others getting on with alpha 13 ?

James

I've only been running it for a couple of days, but I've had no issues. Happy to see the MAF burn stumble issue fixed! :D
Eric Law
1990 Audi 80 Quattro with AAN turbo engine: happily running on MS3+MS3X
1997 Saab 9000 Aero: self-tweaked stock engine management (and stock engine)
1986 Audi 4000 Quattro: R.I.P.

Be alert! America needs more lerts.
User avatar
elaw
Super MS/Extra'er
 
Posts: 2278
Joined: Fri Oct 16, 2009 6:20 am
Location: Wilmington, MA

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby AbatelliCristian » Thu Jul 28, 2011 1:08 pm

I test halpha 12 and 13 but ts connect alternate from on to off.
AbatelliCristian
Master MS/Extra'er
 
Posts: 404
Joined: Sun Oct 10, 2010 6:33 am

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby raffa75 » Fri Jul 29, 2011 12:10 am

HI all. i' m arriving from alpha 11 , now i have installed tuner studio 1.078 .
i have connection problem, goes of life often.
I have usb serial cable.
Have i to go to alpha 12 to solve it ?
raffa75
MS/Extra Newbie
 
Posts: 21
Joined: Wed May 13, 2009 8:57 am

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby raffa75 » Fri Jul 29, 2011 12:12 am

Sorry i' m running alpha10a no alpha 11
raffa75
MS/Extra Newbie
 
Posts: 21
Joined: Wed May 13, 2009 8:57 am

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby LT401Vette » Fri Jul 29, 2011 7:04 pm

I test halpha 12 and 13 but ts connect alternate from on to off.


The TunerStudioLogFile you attached shows you were running TunerStudio 1.078, you need to run the beta version for the new serial. Get 1.079 at:
http://www.efianalytics.com/TunerStudio/beta/
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 7775
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Charlotte, NC

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby LT401Vette » Fri Jul 29, 2011 7:06 pm

HI all. i' m arriving from alpha 11 , now i have installed tuner studio 1.078 .
i have connection problem, goes of life often.
I have usb serial cable.
Have i to go to alpha 12 to solve it ?


Not necessarily. There is no reason alpha 11 should be going off line unless there is some reason in your connection. Is it going offline primarily while the engine is running? You may simply have a poorly shielded serial cable.

Alpha 12 with the new serial protocol does not fix bad serial connections, it does help insure they are detected and data is not used if corrupted.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 7775
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Charlotte, NC

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby Mario » Fri Jul 29, 2011 7:45 pm

I came across this last night, I have not read this whole thread but am wondering if this may cause a noise/usb serial issue.

Image

The ground is disconnected from my JimStim and everything is still running?? Pulling ground threw the computers USB. When I unplug from the computer it all dies.
1967 Bug 2276 Turbo MS3X Ls2 coils full seq fuel and spark
11.537 @ 115.74mph
236hp & 245ft/lb
The Dub Shop
My Gallery
Megasquirt for life!
Mario
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 246
Joined: Sun Jan 30, 2005 11:13 pm
Location: Monroe, Wa.

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby UnaClocker » Fri Jul 29, 2011 8:04 pm

Are you getting the 12v from the computer?
UnaClocker
Super MS/Extra'er
 
Posts: 1932
Joined: Fri May 07, 2004 12:59 pm
Location: Tacoma, WA

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby Mario » Fri Jul 29, 2011 8:19 pm

No, it's coming from a power supply plugged into the wall.
1967 Bug 2276 Turbo MS3X Ls2 coils full seq fuel and spark
11.537 @ 115.74mph
236hp & 245ft/lb
The Dub Shop
My Gallery
Megasquirt for life!
Mario
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 246
Joined: Sun Jan 30, 2005 11:13 pm
Location: Monroe, Wa.

PreviousNext

Return to MS3 Development

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests