unable to locate serial port drivers?

For discussion of Phil Tobin's Tuner Studio software (Only about the tuning software itself, not about how to tune or firmware features)

Moderator: LT401Vette

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby Jaimatz » Tue Dec 20, 2011 10:48 am

Ok, I made that and the app stands by "Initializing Serial Drivers" and nothing happens, attached is the print screen
Jaimatz
MS/Extra Newbie
 
Posts: 17
Joined: Fri Dec 16, 2011 9:30 am

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby LT401Vette » Tue Dec 20, 2011 2:08 pm

Can you send me the TunerStudioAppDebugFile.txt?
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 8322
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby Jaimatz » Tue Dec 20, 2011 2:13 pm

Hello, attached is the file
Jaimatz
MS/Extra Newbie
 
Posts: 17
Joined: Fri Dec 16, 2011 9:30 am

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby LT401Vette » Tue Dec 20, 2011 2:36 pm

Well in the log it looks much the same. It is breaking when it tries to load the RXTX drivers. It says little more.. :(

Looking at the path, it would be looking for librxtxSerial.jnilib in all of these dirs. Check each of these to see if there is a file called librxtxSerial.jnilib
/Library/Java/Extensions
/System/Library/Java/Extensions
/usr/lib/java

Also, I see you are still on a 1.5 JRE. There were a number of pretty important bug fixes to the OS X JRE since then. I would recommend updating to a 1.6 JRE.

If that still doesn't do it... I put a new jar file with a little more debug info:
www.efianalytics.com/TunerStudio/alpha/ ... udioMS.jar

Down load it and replace the jar in the 1.19 folder you extracted. Run that and please post the TunerStudioAppDebug.txt again.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 8322
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby Jaimatz » Tue Dec 20, 2011 2:53 pm

Hello, I found the file in TunerStudioMs/Lib/; do I have to delete?
Also I've downloaded the dile but the same problem is happening and I have update my system but the system is updated. :shock:
Jaimatz
MS/Extra Newbie
 
Posts: 17
Joined: Fri Dec 16, 2011 9:30 am

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby Jaimatz » Tue Dec 20, 2011 2:58 pm

Attached is the file
Jaimatz
MS/Extra Newbie
 
Posts: 17
Joined: Fri Dec 16, 2011 9:30 am

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby LT401Vette » Tue Dec 20, 2011 2:59 pm

I found the file in TunerStudioMs/Lib/; do I have to delete?

No that is the good one.

DO NOT use one that you downloaded. That is usually what causes this problem.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 8322
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby LT401Vette » Tue Dec 20, 2011 3:03 pm

That log shows it is litterally rejecting the librxtxSerial.jnilib in TS?

Code: Select all
20/12/11 15:49:41 :Error: Failed to load RXTX. Message:
   /Applications/TunerStudioMS/librxtxSerial.jnilib:  no suitable image found.  Did find:  /Applications/TunerStudioMS/librxtxSerial.jnilib: unknown required load command 0x80000022


I noticed your machine is actually running 32 bit, that should have occurred to me with 10.5.8

So I am going to completely reverse course from my previous post.

Try deleting the librxtxSerial.jnilib that is in the TunerStudioMS dir, don't worry about the one in lib.
Take the one you downloaded from the internet and try that in the TunerStudioMS folder.

If that doesn't work, I have a 32 bit only one here that should.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 8322
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby Jaimatz » Tue Dec 20, 2011 3:05 pm

So which one I have to use?
Jaimatz
MS/Extra Newbie
 
Posts: 17
Joined: Fri Dec 16, 2011 9:30 am

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby Jaimatz » Tue Dec 20, 2011 3:11 pm

No, nothing happens, I have the same problem. :(
Jaimatz
MS/Extra Newbie
 
Posts: 17
Joined: Fri Dec 16, 2011 9:30 am

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby LT401Vette » Tue Dec 20, 2011 7:34 pm

Please do try to update your JRE. It seems Apple would have already tried to push that on you.

Also, I remembered this script that did used to be needed on OS X to grant proper access to the com ports, it might help. But the error in your log seems to imply it isn't getting far enough for comm port permissions to be a problem.
http://www.efianalytics.com/TunerStudio ... 217-leo.sh

Run that in a terminal.

I'm still trying to think of other possibilities.. There are a lot of OS X users, so I'm not sure what is causing the difficulties, things to point to the rxtx binary, but I have tested that on 32 and 64 bit intel based systems.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 8322
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby Jaimatz » Wed Dec 21, 2011 2:24 pm

Hello, I've follow your instructions but I'm still having the same problem :( , I have been updating the Mac Os X software but the message is that it is updated, also I ran the file that you sent but nothing new happens.
Jaimatz
MS/Extra Newbie
 
Posts: 17
Joined: Fri Dec 16, 2011 9:30 am

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby LT401Vette » Wed Dec 21, 2011 2:36 pm

It looks as though they don't automatically include 1.6 updates to 10.5.8

http://memerocket.com/2009/08/06/upgrad ... o-jdk-1-6/
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 8322
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby Jaimatz » Thu Dec 22, 2011 9:18 am

Already I tryied to install those updates but an error appears : "JavaForMacOSX10.5Update5.dmg not recognized" and it happens with all. :shock:
Jaimatz
MS/Extra Newbie
 
Posts: 17
Joined: Fri Dec 16, 2011 9:30 am

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby LT401Vette » Thu Dec 22, 2011 9:48 am

What sort of hardware is this?
It is an intel based computer?
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 8322
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby Jaimatz » Thu Dec 22, 2011 9:59 am

It is a Macbook Intel Core 2 Duo 2ghz 2 Gb Ram 250 Gb D.d.
Jaimatz
MS/Extra Newbie
 
Posts: 17
Joined: Fri Dec 16, 2011 9:30 am

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby LT401Vette » Thu Dec 22, 2011 10:20 am

That seems normal enough... Why doesn't it like these things? :|
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 8322
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby Jaimatz » Thu Dec 22, 2011 11:08 am

The same I though, it is driving me crazy jeje, a few months ago, the software worked ok but I don't know what happened.
Jaimatz
MS/Extra Newbie
 
Posts: 17
Joined: Fri Dec 16, 2011 9:30 am

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby Jaimatz » Tue Dec 27, 2011 6:11 pm

Do you have another suggestion?
Jaimatz
MS/Extra Newbie
 
Posts: 17
Joined: Fri Dec 16, 2011 9:30 am

Re: unable to locate serial port drivers?

Postby LT401Vette » Tue Dec 27, 2011 8:32 pm

I really don't have much....
I don't know what is different here, it really should be pretty simple..

But let's see if you can talk to the MS using a basic terminal.

Open a terminal and type:
screen [YourPortName] 115200

YourPortName should be something like: /dev/tty.usbserial-XXXXXXXX

If that works...
Then type an 'S'

See if you get something back.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 8322
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Previous

Return to Tuner Studio

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest