Can't get my EBC to work.

Tuning concepts, methods, tips etc.

Moderators: muythaibxr, jsmcortina

Can't get my EBC to work.

Postby M30guy » Tue Feb 28, 2012 5:41 pm

Hi.
I THINK I wired it right.

Problem is when I power the car it'll slam shut.
Car off, it'll stay open, unpowered.
But when I choose inverted in the settings it'll stay open, instead of going closed.
and I'm using the DIYautotune solenoid.Thanks. Also, enable/disable doesn't do anything it'll keep it on.


Image

Image




This is how I wired it so, if anyone could offer any advice that would be awesome!
Image

Wire from "in" going through proto area going to js11.
Image

How I have it coming out of the box.
Image

Image
Win7. Ms2-3.2.4 v3.0 .
Turbo BMW m30b35.
M30guy
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 309
Joined: Fri Jul 10, 2009 2:43 pm
Location: West coast USA.

Re: Can't get my EBC to work.

Postby SymTech Laboratories » Tue Feb 28, 2012 6:00 pm

M30guy wrote:Wire from "in" going through proto area going to js11.

It's hard to tell from the angle the picture was taken, but this wire isn't also connected to the top of R26, is it?
SymTech Laboratories, LLC ----- MSQ File Repository: megasquirt.symtechlabs.com
Image
SymTech Laboratories
Super MS/Extra'er
 
Posts: 2188
Joined: Sun Aug 31, 2008 4:02 pm
Location: South Florida, USA

Re: Can't get my EBC to work.

Postby M30guy » Tue Feb 28, 2012 6:04 pm

It's not, but I'll open it up and double check.
Checked it. Nothing is touching.
Win7. Ms2-3.2.4 v3.0 .
Turbo BMW m30b35.
M30guy
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 309
Joined: Fri Jul 10, 2009 2:43 pm
Location: West coast USA.

Re: Can't get my EBC to work.

Postby SymTech Laboratories » Tue Feb 28, 2012 6:31 pm

Could you either post your MSQ file or a screenshot of the boost control duty table? Since you entered 100% and 0% as the open and closed duty cycles, the valve could simply be fully open or closed depending on how your boost control duty table is setup.
SymTech Laboratories, LLC ----- MSQ File Repository: megasquirt.symtechlabs.com
Image
SymTech Laboratories
Super MS/Extra'er
 
Posts: 2188
Joined: Sun Aug 31, 2008 4:02 pm
Location: South Florida, USA

Re: Can't get my EBC to work.

Postby M30guy » Tue Feb 28, 2012 6:52 pm

No problem.


Was moving the throttle with my hand and was watching if it was clicking and blowing through it but there was no change
going from 100 to 0.
tried it in reverse too and same thing.



Image



MSQ
Last edited by M30guy on Tue Feb 28, 2012 6:58 pm, edited 1 time in total.
Win7. Ms2-3.2.4 v3.0 .
Turbo BMW m30b35.
M30guy
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 309
Joined: Fri Jul 10, 2009 2:43 pm
Location: West coast USA.

Re: Can't get my EBC to work.

Postby SymTech Laboratories » Tue Feb 28, 2012 6:57 pm

To begin, you should definitely set up the table correctly, with each RPM bin having a higher value than the last. Also, you will need to use different values than 100 and 0 if you're just testing the valve and expecting to see it react. The valve is either fully open or fully closed at 100% and 0% duty cycle.
SymTech Laboratories, LLC ----- MSQ File Repository: megasquirt.symtechlabs.com
Image
SymTech Laboratories
Super MS/Extra'er
 
Posts: 2188
Joined: Sun Aug 31, 2008 4:02 pm
Location: South Florida, USA

Re: Can't get my EBC to work.

Postby M30guy » Tue Feb 28, 2012 7:02 pm

I'll set it up and post back.
Last edited by M30guy on Tue Feb 28, 2012 7:17 pm, edited 1 time in total.
Win7. Ms2-3.2.4 v3.0 .
Turbo BMW m30b35.
M30guy
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 309
Joined: Fri Jul 10, 2009 2:43 pm
Location: West coast USA.

Re: Can't get my EBC to work.

Postby M30guy » Tue Feb 28, 2012 7:08 pm

Ok, I just copyed this table from the MS docs.
I'm going to play with the throttle and see if it clicks open/closed.
Image
Win7. Ms2-3.2.4 v3.0 .
Turbo BMW m30b35.
M30guy
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 309
Joined: Fri Jul 10, 2009 2:43 pm
Location: West coast USA.

Re: Can't get my EBC to work.

Postby M30guy » Tue Feb 28, 2012 7:16 pm

No Change :(

What could cause this?
Only thing that seems to work in Invert/normal.
Win7. Ms2-3.2.4 v3.0 .
Turbo BMW m30b35.
M30guy
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 309
Joined: Fri Jul 10, 2009 2:43 pm
Location: West coast USA.

Re: Can't get my EBC to work.

Postby techsalvager » Tue Feb 28, 2012 7:46 pm

if the valve is clicking its probably working, are you sure the install of the valve is in the correct way.
I had issues trying to figure out mine, finally I figured out that I had the solenoid connected to the lines wrong.

for testing I would put all cells at 0, if you get only wastegate pressure, then try 100 in all cells
Becareful, if it works you will ramp into boost quickly, make sure you have a good set overboost protection.
MS2extra
Mass Air Flow fuel and spark
Miata 1.6 turbo
TechSalvager is banned for ignoring admin warnings not to link to his childish videos.
User avatar
techsalvager
Master MS/Extra'er
 
Posts: 443
Joined: Sat Jun 28, 2008 3:47 am

Re: Can't get my EBC to work.

Postby M30guy » Tue Feb 28, 2012 7:53 pm

How did you have it wired wrong?

I wired it according to the diagram.
The valve definitely works, but doesn't want to fallow instructions except for invert/normal.
I set it to 0 and 100 with no change. :(

I'm about to shoot myself in the head.
Win7. Ms2-3.2.4 v3.0 .
Turbo BMW m30b35.
M30guy
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 309
Joined: Fri Jul 10, 2009 2:43 pm
Location: West coast USA.

Re: Can't get my EBC to work.

Postby techsalvager » Tue Feb 28, 2012 8:03 pm

M30guy wrote:How did you have it wired wrong?

I wired it according to the diagram.
The valve definitely works, but doesn't want to fallow instructions except for invert/normal.
I set it to 0 and 100 with no change. :(

I'm about to shoot myself in the head.

all 0s in the target table rpm vs tps table?
all 100s?
MS2extra
Mass Air Flow fuel and spark
Miata 1.6 turbo
TechSalvager is banned for ignoring admin warnings not to link to his childish videos.
User avatar
techsalvager
Master MS/Extra'er
 
Posts: 443
Joined: Sat Jun 28, 2008 3:47 am

Re: Can't get my EBC to work.

Postby M30guy » Tue Feb 28, 2012 8:15 pm

I don't understand.

Yeah the first screenshot you can see where it's 0 and 100.

Then I played with the throttle it would jump from 100 to 0 and back down with no change
I switched the 100 and 0 with the same results.

The valve is always open/closed with the car powered depending if it's inverted(open)/normal(closed). :?

Any more advise is appreciated. I just don't know what to do now.
Win7. Ms2-3.2.4 v3.0 .
Turbo BMW m30b35.
M30guy
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 309
Joined: Fri Jul 10, 2009 2:43 pm
Location: West coast USA.

Re: Can't get my EBC to work.

Postby techsalvager » Tue Feb 28, 2012 9:25 pm

Like shown in this picture

Do this in the open loop target table
Put all 0's in the table and check if it still at wastegate or past wastegate, if wastegate, then put 100 and retry. If you get still wastegate, probably time to look at your hose routing.

Image

Uploaded with ImageShack.us
MS2extra
Mass Air Flow fuel and spark
Miata 1.6 turbo
TechSalvager is banned for ignoring admin warnings not to link to his childish videos.
User avatar
techsalvager
Master MS/Extra'er
 
Posts: 443
Joined: Sat Jun 28, 2008 3:47 am

Re: Can't get my EBC to work.

Postby M30guy » Tue Apr 17, 2012 2:25 pm

I checked resistance on my circuit and the 10k resister is grounding out the signal.
Is that normal? Don't see any other way it could not ground it. But everything is not shorting
to anything else. What else to check?

Out: to solenoid is connecting.
ground: to js11 is getting 10k because of the resister so everything is flowing good, no breaks.
The transistor isn't grounded out to anything either.
Nothing is touching anything else. Very frustrating.

I fallowed these directions.
Image

Js11 is for boost control in 3.2.1 and the diy kit didn't include the diode that goes between solenoid.
that's it.

Image
Win7. Ms2-3.2.4 v3.0 .
Turbo BMW m30b35.
M30guy
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 309
Joined: Fri Jul 10, 2009 2:43 pm
Location: West coast USA.

Re: Can't get my EBC to work.

Postby techsalvager » Tue Apr 17, 2012 3:33 pm

why do you have two wires going from out?
MS2extra
Mass Air Flow fuel and spark
Miata 1.6 turbo
TechSalvager is banned for ignoring admin warnings not to link to his childish videos.
User avatar
techsalvager
Master MS/Extra'er
 
Posts: 443
Joined: Sat Jun 28, 2008 3:47 am

Re: Can't get my EBC to work.

Postby M30guy » Tue Apr 17, 2012 3:43 pm

I didn't have the size I wanted to use. :?
I'll paypal anyone 10$ who figures out this problem. :mrgreen:
Win7. Ms2-3.2.4 v3.0 .
Turbo BMW m30b35.
M30guy
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 309
Joined: Fri Jul 10, 2009 2:43 pm
Location: West coast USA.

Re: Can't get my EBC to work.

Postby SymTech Laboratories » Tue Apr 17, 2012 8:28 pm

When you set the table cells to 100% and the output polarity to "normal", can you measure 5V at JS11? The 10k resistor won't attenuate the signal from the CPU much, but it will pull the gate of the MOSFET to ground when the CPU is off (which is good); you should still measure close to 5V.
SymTech Laboratories, LLC ----- MSQ File Repository: megasquirt.symtechlabs.com
Image
SymTech Laboratories
Super MS/Extra'er
 
Posts: 2188
Joined: Sun Aug 31, 2008 4:02 pm
Location: South Florida, USA

Re: Can't get my EBC to work.

Postby HidRo » Wed Apr 18, 2012 12:42 am

Have your tests been performed with the car running?
Because I tested back in the day, to see how it was working and it will only work if the car is in fact running.
Another thing. You have 2 wires going out, but one will stay inside the case, correct? Why are you doing this?
You can test with the car running (idle) set the table to 0, and blow on the solenoid. Then set it to 50, and try to hear the solenoid click and blow through it again to see if there is any difference.
I had a solenoid that was FUBAR, that after 60 duty cycle, it would click and closed shut.
Image
Golf II + 1.8T 20V + MSII V3.0 http://eight620vt.tk/
HidRo
Super MS/Extra'er
 
Posts: 1079
Joined: Mon Dec 28, 2009 4:56 pm
Location: Portugal

Re: Can't get my EBC to work.

Postby M30guy » Wed Apr 18, 2012 2:01 pm

I freaking love you man. :o

Started the car.
Then just reved it which hit all the 0 - 100 cells and the
valve started to ground out!

Just needed to start the car.

Pm. Me your paypal for $10 :yeah!:
Win7. Ms2-3.2.4 v3.0 .
Turbo BMW m30b35.
M30guy
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 309
Joined: Fri Jul 10, 2009 2:43 pm
Location: West coast USA.

Next

Return to Tuning

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests