Cannot run sequential message

Testing and development of Megasquirt 3

Moderators: muythaibxr, jsmcortina

Cannot run sequential message

Postby charged3800z24 » Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

MS3/MS3X
Buick C3I / 3800 v6
TS Beta v1.39
Alpha 20

OK, i have setting configured for Full Sequential and C3I CAM-Out on the MS3X Cam-in. I got a message in TS saying "Cannot run sequential Without knowing Engine Phase (e.g. A cam sensor)" I looked in the manual and didn't see a setting for this and could find it uncer project propereties. Any Thoughts?

Edit: Ok spoke to Frank_ster and he helped me through the settings. Doesn't seem to have spark and rpm didn't show on TS gauge. It is dark and late. I'll verify everything tomorrow and see what happens.
charged3800z24
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 207
Joined: Thu Nov 15, 2007 8:53 pm

Re: Cannot run sequential message

Postby charged3800z24 » Sat Apr 28, 2012 9:21 am

More Info -
Black wire (F on the C3I module) is cmp out and is connected to CAM-IN on the MS3X, JP7 removed
I have everything else wired per MSnS Extra documentaion for C3I hook up
Attached a screen shot of the setting for Ign.
charged3800z24
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 207
Joined: Thu Nov 15, 2007 8:53 pm

Re: Cannot run sequential message

Postby charged3800z24 » Sun Apr 29, 2012 11:59 am

OK, made an attempt at a composite log and saved to csv and attached here. not sure what to make of it as I'm not the smart :shock:

Edit: removed SH
Last edited by charged3800z24 on Sun Apr 29, 2012 3:30 pm, edited 1 time in total.
charged3800z24
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 207
Joined: Thu Nov 15, 2007 8:53 pm

Re: Cannot run sequential message

Postby jsmcortina » Sun Apr 29, 2012 12:27 pm

Please attach the actual csv log file.

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 27061
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: Cannot run sequential message

Postby charged3800z24 » Sun Apr 29, 2012 2:28 pm

jsmcortina wrote:Please attach the actual csv log file.

James


Have atteched them.
I might have miss read, but is "Semi Seq" what would be used for Batch fire on the MS3X outputs or is setting this to "off"? Wanted to test more today.
charged3800z24
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 207
Joined: Thu Nov 15, 2007 8:53 pm

Re: Cannot run sequential message

Postby jsmcortina » Sun Apr 29, 2012 2:30 pm

What's your current status - is the config error gone and are you getting rpm ?

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 27061
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: Cannot run sequential message

Postby charged3800z24 » Sun Apr 29, 2012 3:23 pm

jsmcortina wrote:What's your current status - is the config error gone and are you getting rpm ?

James


I am attaching tooth composite log from current setup using alpha21. I don't have the error any longer, but still have no RPM in TS. I did, however,get the car to almost start when using toothed weel settings and CAM setup when on STD Inj outputs (See Screen Shot in the above post for ING settings). It wouldn't try to fire at all using the MS3X outputs. I do not have NOID lights at home so I could not verify the Injector Outputs were working.
charged3800z24
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 207
Joined: Thu Nov 15, 2007 8:53 pm

Re: Cannot run sequential message

Postby jsmcortina » Sun Apr 29, 2012 3:26 pm

That was tooth log. Please take and post a composite log.

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 27061
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: Cannot run sequential message

Postby charged3800z24 » Sun Apr 29, 2012 3:39 pm

jsmcortina wrote:That was tooth log. Please take and post a composite log.

James

Can't get the composite to save. I can only get the tooth to save. any thoughts?

Edit: I got it to work finally.. 8)
Last edited by charged3800z24 on Sun Apr 29, 2012 3:45 pm, edited 1 time in total.
charged3800z24
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 207
Joined: Thu Nov 15, 2007 8:53 pm

Re: Cannot run sequential message

Postby jsmcortina » Sun Apr 29, 2012 3:41 pm

How long are you waiting?

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 27061
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: Cannot run sequential message

Postby charged3800z24 » Sun Apr 29, 2012 3:46 pm

jsmcortina wrote:How long are you waiting?

James


See above post, I waited a few seconds and then cranked and data showed up and it saved.
charged3800z24
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 207
Joined: Thu Nov 15, 2007 8:53 pm

Re: Cannot run sequential message

Postby jsmcortina » Sun Apr 29, 2012 4:15 pm

So yes, there's no cam signal in that log.

You need that before you can run sequential.

Without it "Basic Trigger" will work, but nothing else.

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 27061
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: Cannot run sequential message

Postby charged3800z24 » Sun Apr 29, 2012 4:35 pm

jsmcortina wrote:So yes, there's no cam signal in that log.

You need that before you can run sequential.

Without it "Basic Trigger" will work, but nothing else.

James

Hmm, I wonder why. I am using the CMP (Cam Positiong) out from the Buick C3I module to CAM IN. Should I run direct from the Cam Sensor to MS3X CAM IN?
charged3800z24
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 207
Joined: Thu Nov 15, 2007 8:53 pm

Re: Cannot run sequential message

Postby charged3800z24 » Sun Apr 29, 2012 4:47 pm

Also, woul I be able to run the MS3X inj outs with basic trigger?
charged3800z24
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 207
Joined: Thu Nov 15, 2007 8:53 pm

Re: Cannot run sequential message

Postby jsmcortina » Sun Apr 29, 2012 4:56 pm

The MS3X injector outputs can be used with sequential set to "Off"

The wiring _sounds_ ok as you have it. How did you configure the cam input in the Megasquirt ?

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 27061
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: Cannot run sequential message

Postby charged3800z24 » Sun Apr 29, 2012 5:03 pm

jsmcortina wrote:The MS3X injector outputs can be used with sequential set to "Off"

The wiring _sounds_ ok as you have it. How did you configure the cam input in the Megasquirt ?

James


Not sure exactly what you need so i'll tell you all I can think of. I have The CMP wire connected to CAM -IN on the MS3X board, JP7 removed the the Pots turned per the manual. I did not do anything else. May I have missed something?
charged3800z24
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 207
Joined: Thu Nov 15, 2007 8:53 pm

Re: Cannot run sequential message

Postby jsmcortina » Sun Apr 29, 2012 5:15 pm

Which bit of "as per the manual" though ?

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 27061
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: Cannot run sequential message

Postby charged3800z24 » Sun Apr 29, 2012 5:31 pm

jsmcortina wrote:Which bit of "as per the manual" though ?

James


"When using a VR (magnetic) sensor input, the cam input adjustment potentiometers should be set as follows. Turn both pots (R11 and R32) full anti-clockwise - approx five turns. This is usually the right setting. "

Edit: Also, If you look in my Screen Shot of the Combined Ingnition settings page you can see the settings I was using.
charged3800z24
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 207
Joined: Thu Nov 15, 2007 8:53 pm

Re: Cannot run sequential message

Postby jsmcortina » Mon Apr 30, 2012 2:16 am

There's your problem then - the output from the module is not the same as a VR sensor.
Set the MS3X board the same as for LS1 (a few sentences later than the section you quoted.)

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 27061
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: Cannot run sequential message

Postby charged3800z24 » Mon Apr 30, 2012 5:30 am

jsmcortina wrote:There's your problem then - the output from the module is not the same as a VR sensor.
Set the MS3X board the same as for LS1 (a few sentences later than the section you quoted.)

James

Thanks James, your always a great help! One other thing, The manual said to wire the injectors based on you firing order which I believe I did. Below is how I wired it, will I need to change any thing?

firing order 1 6 5 4 3 2
Engine - MS3X - DB 37 Connector
black = 1 - A - 19
green black = 2 - F - 4
pink black = 3 - E - 7
blue black = 4 - D - 10
black white = 5 - C - 13
yellow black = 6 - B - 16
charged3800z24
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 207
Joined: Thu Nov 15, 2007 8:53 pm

Next

Return to MS3 Development

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest