New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Testing and development of Megasquirt 3

Moderators: jsmcortina, muythaibxr

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby UnaClocker » Fri Jul 29, 2011 10:51 pm

Ahh yeah.. It's using your house's electrical system to complete the ground.. Fun stuff..
Brian
'84 Dodge Rampage
User avatar
UnaClocker
Super MS/Extra'er
 
Posts: 1933
Joined: Fri May 07, 2004 12:59 pm
Location: Tacoma, WA

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby Mario » Sat Jul 30, 2011 2:09 am

Wouldn't it do the same thing in the car running off an inverter? ECU pulling ground from the USB making for lots of noise.
1967 Beetle My test mule
The Dub Shop
Facebook
Megasquirt for life!
Mario
Experienced MS/Extra'er
 
Posts: 307
Joined: Sun Jan 30, 2005 11:13 pm
Location: Monroe, Wa.

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby UnaClocker » Sat Jul 30, 2011 9:37 am

Sort of. In a car that's called a ground loop. Ever wired up an amplifier and heard a whistle coming from the speakers that changes with RPM? That's a ground loop. You can't hear it with the MS, but I imagine it can cause all sorts of problems.
This new serial protocol should be robust enough to not corrupt your MSQ in that environment, at least. :)
Brian
'84 Dodge Rampage
User avatar
UnaClocker
Super MS/Extra'er
 
Posts: 1933
Joined: Fri May 07, 2004 12:59 pm
Location: Tacoma, WA

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby raffa75 » Sun Jul 31, 2011 11:44 am

LT401Vette wrote:
HI all. i' m arriving from alpha 11 , now i have installed tuner studio 1.078 .
i have connection problem, goes of life often.
I have usb serial cable.
Have i to go to alpha 12 to solve it ?


Not necessarily. There is no reason alpha 11 should be going off line unless there is some reason in your connection. Is it going offline primarily while the engine is running? You may simply have a poorly shielded serial cable.

Alpha 12 with the new serial protocol does not fix bad serial connections, it does help insure they are detected and data is not used if corrupted.


I have never had problem with my cable. I have problem while the engine is running.
tomorrow i wil try vith 1.079
Thanks
raffa75
MS/Extra Newbie
 
Posts: 24
Joined: Wed May 13, 2009 8:57 am

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby jsmcortina » Wed Aug 03, 2011 2:34 pm

A known bug with alpha 12/13.
CAN passthrough doesn't work correctly with larger data sizes. In blocks of 8 it will be fine, but if you request a full 1024k it falls over.

I know what the problem is and plan on fixing it for alpha 14.

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 28489
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby raffa75 » Sat Aug 06, 2011 10:38 am

raffa75 wrote:
LT401Vette wrote:
HI all. i' m arriving from alpha 11 , now i have installed tuner studio 1.078 .
i have connection problem, goes of life often.
I have usb serial cable.
Have i to go to alpha 12 to solve it ?


Not necessarily. There is no reason alpha 11 should be going off line unless there is some reason in your connection. Is it going offline primarily while the engine is running? You may simply have a poorly shielded serial cable.

Alpha 12 with the new serial protocol does not fix bad serial connections, it does help insure they are detected and data is not used if corrupted.


I have never had problem with my cable. I have problem while the engine is running.
tomorrow i wil try vith 1.079
Thanks


With 1.079 i have no problem
raffa75
MS/Extra Newbie
 
Posts: 24
Joined: Wed May 13, 2009 8:57 am

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby AbatelliCristian » Sat Aug 13, 2011 12:39 am

With alpha13 when I burn in accelerometer page, I see a msgbox "Controller error: Burn failed CRC Check. Check log for full data dump and controller page1 data".
I see thi error, but my modify is saved an then no problem...
AbatelliCristian
Master MS/Extra'er
 
Posts: 544
Joined: Sun Oct 10, 2010 6:33 am

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby AbatelliCristian » Sat Aug 13, 2011 10:03 am

With alpha13 if the engine not run the connection less.....
The connection is stable and not have problem only if the vr run....
AbatelliCristian
Master MS/Extra'er
 
Posts: 544
Joined: Sun Oct 10, 2010 6:33 am

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby LT401Vette » Sat Aug 13, 2011 10:13 am

What version of TunerStudio are you using?
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 8381
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby AbatelliCristian » Sat Aug 13, 2011 12:10 pm

beta version
AbatelliCristian
Master MS/Extra'er
 
Posts: 544
Joined: Sun Oct 10, 2010 6:33 am

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby LT401Vette » Sat Aug 13, 2011 12:15 pm

There are a lot of betas. That says very little.
It will say in the title bar.
You should be on 1.10
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 8381
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby AbatelliCristian » Sun Aug 14, 2011 1:25 am

My version is 1.080.
Now I see 1.11. I will Test it
AbatelliCristian
Master MS/Extra'er
 
Posts: 544
Joined: Sun Oct 10, 2010 6:33 am

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby AbatelliCristian » Sun Aug 14, 2011 1:43 am

I have tested 1.11 beta version.
if vr not run and in ts I see "not synced" after a few second, ts goinig offline and I see a msgbox"Warning Communication Estabilished! However, there is a configuration error with your firmware. Check to make sure your MS3 firmware is correctly loaded. Going offline"

Is I start engine or rotate vr trimmer on jstim and I testing port in comm setting, ts going online and is all ok.
AbatelliCristian
Master MS/Extra'er
 
Posts: 544
Joined: Sun Oct 10, 2010 6:33 am

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby jsmcortina » Sun Aug 14, 2011 5:50 am

AbatelliCristian wrote:I have tested 1.11 beta version.
if vr not run and in ts I see "not synced" after a few second, ts goinig offline and I see a msgbox"Warning Communication Estabilished!

Please take the following test.
Go to My Documents\TunerStudioProjects and erase TunerStudioLogFile.txt
With the Megasquirt off, open TunerStudio.
On the communications menu enable "Debug Log Comm"
Power on the Megasquirt with zero rpm on the stim of car.
Wait until you get that message you mention.
Turn off the Megasquirt.
Close TunerStudio.
Attached your "TunerStudioLogFile.txt" here.

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 28489
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby AbatelliCristian » Sun Aug 14, 2011 11:08 am

Ok, this is my tunerstudio log....
AbatelliCristian
Master MS/Extra'er
 
Posts: 544
Joined: Sun Oct 10, 2010 6:33 am

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby LT401Vette » Sun Aug 14, 2011 11:16 am

You don't by chance have your min and max TPS ADC reversed do you? The log show the same pattern as that caused.
Phil Tobin
EFI Analytics, helping to simplify EFI
Next Generation tuning software.
Supporting all MegaSquirt versions and firmwares.
http://www.TunerStudio.com
http://www.efiAnalytics.com/MegaLogViewer/
Support the firmware running your engine:
http://www.msextra.com/doc/donations.html
User avatar
LT401Vette
Super MS/Extra'er
 
Posts: 8381
Joined: Sat Jul 16, 2005 8:07 am
Location: Moorseville, NC

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby jsmcortina » Sun Aug 14, 2011 11:41 am

Phil and I are looking into this.

James
I can supply, repair or upgrade Megasquirts in UK.

My Success story: viewtopic.php?f=104&t=34277
MSEXTRA documentation at: http://www.msextra.com/doc/index.html
jsmcortina
Site Admin
 
Posts: 28489
Joined: Mon May 03, 2004 1:34 am
Location: Birmingham, UK

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby AbatelliCristian » Sun Aug 14, 2011 3:34 pm

My tps calibration is ok. But if tps is reverse, TS going off? with previus firmware it wasn't a problem
AbatelliCristian
Master MS/Extra'er
 
Posts: 544
Joined: Sun Oct 10, 2010 6:33 am

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby prof315 » Wed Aug 24, 2011 11:18 am

I noticed something wierd today on the way to work. Until my CLT reaches 170* ( warmup ends at 175) my boost duty shows 100% in spite of being set for inverted operation. As soon as CLT hits 170 it reverts to normal. But the really weird part is that boost control operation remains normal no matter what the CLT is. I apologise for the lack of msq and datalog, I currently don't have a wireless connection available for my netbook. I'll post them tonight.
Linfert Performance: The Megasquirt guy in Central Florida
92 Corrado 2.0L ABA and Borg Warner EFR 6258 on MS3Pro.
Support the developers!
prof315
Super MS/Extra'er
 
Posts: 1925
Joined: Sun Jan 18, 2009 3:13 am
Location: Melbourne, FL

Re: New serial protocol / MS3 pre1.1 alpha codes 12+

Postby prof315 » Thu Aug 25, 2011 3:17 am

Here is the datalog and msq....
Linfert Performance: The Megasquirt guy in Central Florida
92 Corrado 2.0L ABA and Borg Warner EFR 6258 on MS3Pro.
Support the developers!
prof315
Super MS/Extra'er
 
Posts: 1925
Joined: Sun Jan 18, 2009 3:13 am
Location: Melbourne, FL

PreviousNext

Return to MS3 Development

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest